Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2014

Lalovac potvrdio: MMF stiže u Hrvatsku, ali za sada samo kao savjetnik

U SAD-u smo obavili vrlo kvalitetne razgovore s investitorima, nismo se došli zaduživati. Posjetili smo američko ministarstvo financija, a naš se državni odvjetnik sastao s čelnim ljudima američke porezne uprave (IRS). Oni će u studenom doći kao pomoć našoj poreznoj upravi u uspostavi novog sustava protiv utaje poreza i prevara, rekao je za HRT ministar financija Boris Lalovac koji je u Washingtonu na glavnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a...

'Porezne prijevare veliki su problem u SAD-u i Europi. Iznos tih utaja u prosjeku u EU doseže 2 posto BDP-a, no u nekim zemljama i 5 ili 6 posto, što znači da se radi o vrlo velikom novcu. Stoga se zemlje moraju zajedno nositi s time', rekao je Lalovac. Nije želio procijeniti koliko se godišnje utaji poreza u Hrvatskoj, istaknuvši da ako se uzme samo prosjek EU-a, za Hrvatsku je riječ o golemom novcu.

Sa Svjetskom bankom, kazao je Lalovac, dogovoreni su projekti iz područja zdravstva i socijale, tzv. program for results, u vrijednosti 150 milijuna eura. Dodao je kako će u studenome predstavnici MMF-a stići će u Hrvatsku kako bi pojedinim ministarstvima pomogli u postavljanju metodologije izračuna rashoda tj. dubinske analize, što je za Hrvatsku besplatno. Kazao je i kako su rejting agencije izrazile zadovoljstvo onim što se dosad učinilo po pitanju povećanja transparentnosti javnih financija.

'MMF-u i Europksoj komisiji smo rekli da u mirovine nećemo dirati, jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti', rekao je Lalovac, prenosi HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram