Zatvori
Poslovni Puls
06/10/2014

Iznenađenje: Sisačka rafinerija posluje profitabilno?

Prema internoj Ininoj analizi iz listopada 2012., koja je dosad bila nepoznata i nedostupna javnosti, rafinerija u Sisku ne proizvodi gubitke. Taj dokument po svojim je zaključcima potpuno suprotan tvrdnjama o nepodnošljivim gubicima sisačke rafinerije koji služe kao argument za njezino gašenje...

Sisak, tvrdi se, s preradom od 600.000 tona domaće nafte posluje pozitivno, s godišnjom zaradom od četrdesetak milijuna dolara. Rezultat je to činjenice da ta rafinerija prerađuje isključivo kvalitetnu naftu iz domaćih nalazišta, pa su joj ulazni troškovi znatno niži nego da sirovinu kupuje na inozemnom tržištu.

Tvrdnje o neodrživosti sisačke rafinerije u svojim kalkulacijama barataju cijenom sirove nafte na mediteranskom tržištu. Bude li se u Sisku i dalje prerađivala samo jeftina domaća nafta, onda se odluka o sudbini rafinerije može odgoditi. S obzirom na stanje naftnih polja Stružec i Žutica, proizvodnja je ekonomski održiva barem još nekoliko godina.

Za pretvaranje Siska u skladišni prostor, tvrdi studija, nema ekonomskog rezona. Ideja da se nafta prerađena u Rijeci prebacuje u Sisak, a onda odatle distribuira u Zagreb i druge dijelove Hrvatske nije ni praktična ni isplativa, javlja HRT čiji video prilog možete pogledati ovdje.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram