Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2014

Hoće li Boris Lalovac učiniti ono što prije njega nitko nije?

Za ministra financija radni vikend. Češlja svaku stavku proračuna. Misija je jasna: rebalansom treba uštedjeli najmanje 1,5 milijardu kuna i to uštedama, među ostalim, na materijalnim troškovima i prekovremenim satima. Okrećući svaku lipu, uspoređuje materijalne rashode s 2007. godinom...

"Samo vađenjem određenih stavki materijalnih rashoda vidi se da danas više trošimo 1,2 milijarde kuna. Poput pijanih milijardera, rasipnost na svakom koraku. Za energiju državni aparat danas troši gotovo 140 milijuna kuna više. Za računalne usluge gotovo 150 milijuna više, a za zakupe različitih prostora troškovi su veći za gotovo 300 milijuna kuna. To znači da se može uštedjeti", rekao je Lalovac u razgovoru za HRT.

Više od toga trebat će uštedjeti u proračunu za sljedeću godinu, između 2,5 i 3 milijarde kuna. Na stolu su sve stavke, pa i plaće u državnom i javnom sektoru.

"Sve je otvoreno pogotovo jer se još uvijek financiramo na teret duga stranih ili domaćih investitora kad se budemo mogli pokrivati svojim prihodima onda će i te pozicije biti mirne. Međutim kakvo je sad stanje u proračunu dugo vremena to neće biti mirne pozicije. Linearno smanjivanje neće biti, vjerojatno određeni viškovi. Ministarstva znanosti, zdravlja, policije i vojske čine 75% i više zaposlenih i od njih ćemo očekivati određena, neću ulazit u njihova ministarstva, ali očekujemo od njih rješenja", izjavio je Lalovac za HRT.

Odavno je trebalo zaustaviti vrtoglavi rast troškova zdravstva. Izdvajanje HZZO-a iz riznice nova je vruća tema vladajuće koalicije. Za ministra financija ta opcija ne dolazi u obzir jer je to samo tehnička promjena. A problem zdravstva nije tehničke prirode. Nužne su strukturne reforme i baš njih ministar financija traži od ministra zdravlja Siniše Varge.

A rješenja izlaska iz krize odavno su trebala biti znana. Jer voda je odavno došla do grla. U izbornoj godini, 2015. teško da se znatni zaokreti mogu očekivati, osim donošenja vatrogasnih mjera. Ipak, hoće li za taj potez biti dovoljno hrabrosti u izbornoj godini doznat ćemo uskoro - 2015. nije tako daleko!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram