Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2014

Novi Stečajni zakon je pun rupa

Predstečajna nagodba, koje su često bile kritizirane u javnosti zbog pogodovanja dužnicima i zapostavljenosti sudova ubuduće bi trebale biti regulirane novim Stečajnim zakonom...

Glavne novine su da će postupak počinjati i završavati pred trgovačkim sudom, dakle odluku o otvaranju predstečajne nagodbe neće donositi FINA, već isključivo sud.

Time bi se osigurao učinkovitiji predstečajni i stečajni postupak, smatraju u ministarstvu pravosuđa. Ipak, kritizeri zakona i dalje smatraju kako je pun rupa, a ovo su tek o frizirane promjene.

"Jedno od temeljnih pogrešaka Zakona je pitanje što je to predstečajna nesposobnost za plaćanje. Predstečajni postupak moguće je započeti isključivo prije blokade, kada je tvrtka u blokadi to više nisu razlozi za predstečajni postuipak već za stečajni postupak", izjavio je u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskoga radija sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

A saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić upitao je kako da ne propadne poduzetnik koji mora plaćati kredit da bi platio PDV i porez na dobit, a zbog toga mora otpuštati radnike i gasiti djelatnost? "Spašava se onoga koji je sve to prouzročio", rekao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram