Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2014

Vlada ponovno razmatra mogućnost izdavanja "narodnih" obveznica

U Ministarstvu financija iznova razmišljaju o izdavanju tzv. narodnih obveznica koje su neki već nazvali i domoljubnicama, doznaje Večernji list...

Tijekom 2012. o njihovu izdavanju javno je govorio Lalovac, a Linić je poručio da će one ući u njegov plan ako dođe do konsolidacije državnog proračuna. No ni tada, kao ni sada iz Ministarstva financija nema konkretnih parametara koji bi otkrili nešto više o mogućim uvjetima izdavanja obveznica. Unatoč tome moguće je dati procjene što bi izdavanje narodnih obveznica moglo značiti za Hrvatsku, a što za kupce, tj. za građane.

Prvo, s obzirom na stanje na međunarodnom tržištu kapitala, Hrvatska danas može vrlo jeftino refinancirati svoje obveze novim izdanjem obveznica. Oni optimističniji procjenjuju da se obveznice RH mogu prodati uz kamatu nižu čak i od 4 posto, preciznije 3,75 posto. Valja znati da je u trenutku kad su Lalovac i Linić prvi put govorili o narodnim obveznicima cijena zaduživanja plesala negdje između 6 i 7 posto. Drugim riječima, prije samo dvije godine građani bi na narodnu obveznicu dobili puno više kamate, a čak bi i razlika između kamata na obveznicu i prosječnih kamata na štednju u bankama bila viša nego danas. Sve to treba uzeti vrlo uvjetno jer se nigdje nije preciznije govorilo o ročnosti obveznica, piše Večernji list.

Međutim, i 2012. i danas otvorilo bi se pitanje bi li ministar financija trebao – uz povoljnu kamatu tj. kamatu osjetno povoljniju nego što je prosječna kamata na depozite banaka – ponuditi i indeksaciju, odnosno vezanje obveznica uz inflacijsku stopu i (ili) kretanje tečaja uz euro. Naime, može se pretpostaviti da bi narodne obveznice bile dulje ročnosti (10 i više godina) te da bi građanima bilo mudro kupovati ih ako bi ih se štitilo barem od inflacije i (ili) od tečajnih oscilacija. Naime, na rok od 10 godina, govore povijesna iskustva, logično je očekivati barem u 2-3 godine znatnije inflacijske proboje kao i padove tečaja te bi bez indeksacije obveznica uz inflaciju ili tečaj ulagači bili u vrlo visokom riziku.

Valja znati da su procjeniteljske agencije već sada hrvatske obveznice okarakterizirale dvije razine ispod investicijskog rejtinga odnosno kao “investicijsko” smeće, što ne zvuči vrlo primamljivo. No, s druge strane, ako bi se ponudila indeksacija uz inflaciju i tečaj, onda bi velik rizik na sebe preuzela država. S obzirom na to da ECB i niz gospodarski slabijih zemalja eurozone zazivaju višu inflaciju, nije isključeno da se ona neće i dogoditi, kao ni da neće doći do snažnog rasta kamatnih stopa, što bi moglo dodatno ugroziti stabilnost hrvatskih fiskalnih pozicija. Ako dođe do daljnjeg urušavanja rejtinga, onda bi mogla postati i upitna vrijednost svih hrvatskih obveznica, pa tako i narodnih. Iako su obveznice relativno konzervativna, odnosno teorijski sigurna ulaganja, ipak se ne može reći da su stabilne kao štednja, piše Večernji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram