Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2014

Reuters: MMF u Hrvatsku dolazi nakon izbora!?

Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a koji će nametnuti bolne reforme koje su potrebne da bi gospodarstvo postalo produktivnije, objavila je danas agencija Reuters koja je anketirala 11 ekonomskih analitičara upućenih u hrvatske probleme i otkrila da njih četvero predviđaju dolazak MMF-a i Europske komisije u Hrvatsku već nakon parlamentarnih izbora 2015., još četvero smatra da su šanse za to 50-50, a samo troje ne očekuje takav scenarij...

"Ne vidim da će se to dogoditi prije izbora, no nakon njih to je sasvim mogući scenarij", citira Reuters ekonomskog analitičara Hypo banke Hrvoja Stojića.

Hrvatska je, podsjeća agencija, u šestoj uzastopnoj godini recesije, a niz različitih vlada od 2000. godine "izbjegavale su tržišne reforme i povećavale potrošnju i dug". To će, dodaje Reuters, biti puno teže financirati kad velike središnje banke zaustave poplavu jeftinog novca koji je ohrabrio investitore u državne obveznice da jurcaju za visokim povratima u državama poput Hrvatske.

"Činjenica da sada imamo povoljne uvjete financiranja i dobru likvidnost mogla bi se obiti o glavu onog trena kad Europska središnja banka počne sa stezanjem. Razumljivo je da se postavlja pitanje nadzora izvana", rekla je analitičarka Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević novinarima agencije Reuters.

"Naše javne financije izgubile su vjerodostojnost. Dinamika javnog duga je neodrživa. Država neće bankrotirati, ali odgađanje reformi učinit će oporavak sporim i bolnim", dodala je.

Reuters je razgovarao i s ekonomskim analitičarom Antom Babićem koji kaže da Hrvatska svake godine troši 20 milijardi kuna više nego što zarađuje.

"Potrošnja je ogromna i nitko je nema hrabrosti srezati", citira Reuters Antu Babića.

Izvor: Večernji

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram