Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2014

Građani štede - sve više rastu bankovni depoziti

Prema posljednjim podacima HNB-a u srpnju je nastavljen rast ukupnih depozita banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te oročene i štedne kunske i devizni depozite. Krajem promatranog mjeseca, ukupni depoziti iznosili su 241,2 milijardi kuna što je 11,6 mlrd kuna ili 5% više u odnosu na srpanj prošle godine dok su odnosu na kraj 2013. viši su za 3,7 mlrd kuna (1,6%). U oba slučaja rast depozita dominantno proizlazi iz rasta depozitnog novca koji je uz razmjerno visoku godišnju stopu rasta (13,2%) premašio 42,8 mlrd kuna. U odnosu na kraj prosinca depozitni novac viši je za nešto više od 2 mlrd (5,1%)...

Štedni i oročeni kunski i valutni depoziti na kraju srpnja iznosili su 198,4 mlrd kuna što je 6,4 mlrd ili 3,3% više na godišnjoj razini. Navedena stopa rasta najviša je od rujna 2013. a većim dijelom proizlazi iz rasta deviznih depozita koji su s godišnjim prirastom od 4,7 mlrd kuna premašili 155,2 mlrd kuna. U strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita, devizni depoziti imaju udio od preko 78%, pa je rast tečaja EUR/HRK (za gotovo 2% u odnosu na kraj srpnja prošle godine) utjecao je i na porast njihovog kunskog izraza. Kunski depoziti po prvi put su nakon listopada 2012. premašili 43 mlrd kuna (+4% u odnosu na srpanj 2013. godine), dok su kunski depoziti uz valutnu klauzulu iznosili 7,6 mlrd kuna.

Na mjesečnoj razini, ukupni depoziti banaka povećali su se za nešto više od 6 milijardi kuna (2,6% u odnosu na lipanj), od čega se 2,4 milijarde kuna odnosi na povećanje ukupnih depozita stanovništva koji čine preko 83% svih ukupnih depozita. Tako su krajem srpnja ukupni štedni i oročeni depoziti stanovništva iznosili 165,8 milijardi kuna što je 3,7% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovakvo kretanje depozita u sektoru stanovništva među ostalim potvrđuje i oslabljenu sklonost potrošnji te zadržavanje novčanih viškova u obliku bankovne štednje.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih trgovačkih društava zabilježili su krajem srpnja iznos na razini 24,2 milijarde kuna (1,7 milijardi kuna više u odnosu na prethodni mjesec), no u usporedbi sa stanjem na kraju srpnja 2013. manji su za 0,4%.

"U nastavku godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini", objavili su RBA analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram