Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2014

Vlada zaprijetila bankama i telekomima: Oprostite dugove najsiromašnijima

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac danas su se sastali s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i telekom operatera kako bi pronašli rješenje za dugove socijalno najugroženijih građana....

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike, Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana, koji su zbog tih dugova i pod ovrhama.

„Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova“, izjavila je Opačić, istaknuvši da se pritom vodi računa o kojoj se kategoriji dužnika radi. Pojasnila je da od ukupnog broja dužnika, koji iznosi 140.000, a dužni su nešto više od 500 milijuna kuna, njih 9 i pol tisuća imaju oročenu štednju, što znači da igraju „nepošteno“, kazala je Opačić.

„Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći“, rekla je Opačić, dodavši da se na današnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijima. „Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove“.

„Razmišljamo u dva smjera, jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Europskoj uniji“, kazao je Lalovac. Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove.

„Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenirati“. Naglasio je da konačni dogovor s ostalim vjerovnicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram