Zatvori
Poslovni Puls
26/08/2014

Ništa od autoceste preko Dubrovnika

Izgradnja jadransko-jonske autoceste koja bi trebala povezati južnu sa zapadnom i središnjom Europom bila jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka u Cavtatu, a bit će i u Berlinu za dva dana. No, kako se neslužbeno doznaje, dio toga koridora koji prolazi jugom Hrvatske neće se graditi preko Dubrovnika - nego preko susjedne BiH, piše HRT...

Autocesta koja bi trebala biti gotova najranije 2030. neće prolaziti krajnjim jugom Hrvatske, nego susjednom BiH. Zbog zemljopisa i mjera zaštite okoliša oko dubrovačkog područja ići će se na druga rješenja, kazao je ministar pomorstva prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić.

'Gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij, iz ta dva vrlo jasna razloga. Vrlo je važno napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu u budućnosti gurnemo u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik', kazao je Hajdaš Dončić.

Autocesta koja je u hrvatskom dijelu došla do Ploča trebala bi se nastaviti preko Popova polja, Bosne i Hercegovine, a Dubrovnik bi se spajao priključkom.

Od svih zemalja kojima bi 1100 kilometara dug koridor prolazio Hrvatska je dosad izgradila najviše. Izgradnja Jadransko-jonske autoceste za hrvatsku Dalmatinu bi značilo više prometa i samim time više prihoda. Povezao bi se napokon s ostatkom zemlje i jug Hrvatske.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram