Zatvori
Poslovni Puls
18/08/2014

Julian Assange priprema predaju zbog teške bolesti?

Nakon dvije godine skrivanja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu -Julian Assange spreman je uskoro predati se britanskim vlastima. One bi ga trebale izručili Švedskoj...

43-godišnji osnivač Wikileaksa spreman je predati se britanskoj policiji. Nije naveo uvjet ni razloge skore predaje, prenosi HRT.hr.

"Spreman sam uskoro napustiti ekvadosko veleposlanstvo ali ne iz razloga na koje možda mislite", izjavio je Assange na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ekvadorskim ministrom vanjskih poslov.

Nagađa se da je riječ o njegovom lošem zdravstvenom stanju. Navodno treba hitno bolničko liječenje zbog srca i problema s plućima.

Na izravno pitanje o svom zdravlju, rekao je da bi na svakog utjecao dvogodišnji boravak u zatvorenom bez svježeg zraka ili izravne sunčeve svjetlosti. Međutim, to je opaska koju je dao već nekoliko puta i ranije.

Ministar Ricardo Patino koji je sjedio uz njega pozvao je na pokretanje međunarodne kampanje kako bi se oslobodio utemeljitelj WikiLeaksa, javila je agencija France presse. "Treba okončati tu situaciju. Dvije godine, to je zaista predugo. Vrijeme je da se oslobodi Julien Assange."

Assange je dodao da je bilo mnogo pogrešnih informacija o njegovu slučaju, kao i da ga niko nikada nije optužio za seksualno zlostavljanje te da je zatočen četiri godine bez ikakve optužnice.

Švedska traži da Britanija izruči Assangea zbog optužbi dvaju djevojaka za seksualno nasilje, što on niječe. Boji se da će, ako se preda švedskoj policiji kako bi dokazao svoju nevinost, biti izručen Sjedinjenim Državama kako bi tamo odgovarao za objavu stotina tisuća tajnih vladinih i vojnih dokumenata, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram