Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2012

Jeste li ga zaboravili: Sud odlučio da će Julian Assange ipak biti izručen Švedskoj

Britanski vrhovni sud odlučio je da će utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange biti izručen Švedskoj koja ga traži zbog seksualnog napada. On se sada može žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu, no potencijalna žalba neće odgoditi izručenje...

Australac Julian Assange trenutačno je u Britaniji u kućnom pritvoru te tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivirane."Otkrili smo kako je moguće da se Julian Assange kandidira za australski senat iako je u pritvoru. Julian se odlučio kandidirati", objavio je WikiLeaks. Najskoriji izbori za Senat neće biti prije kraja 2013.

Švedska ga traži jer je u kolovozu 2010. bio s dvjema volonterkama WikiLeaksa koje ga danas optužuju za seksualni napad, a on tvrdi da su one pristale na seks. Assange je pritvoren u Britaniji u prosincu 2010. na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdao švedski državni odvjetnik nakon što su ga volonterke optužile za napastovanje.

Sud na nižem nivou prethodno je odobrio njegovo izručenje, što je odluka koju Assange smatra nezakonitom. Njegovi odvjetnici tvrde da je nalog nevaljan jer ga je izdao tužitelj, a ne neutralni sudac ili sud. Ako Vrhovni sud odbaci ovaj argument, Assange se može žaliti Europskom sudu za ljudska prava, ali nije jasno bi li to zaustavilo njegovo izručenje Švedskoj.

WikiLeaks je postao poznat 2010. kad je objavio tajne snimke i povjerljive američke vojne i diplomatske poruke o ratu u Iraku i Afganistanu, čime je navukao gnjevnu reakciju američkih vlasti, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram