Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2014

Zahuktava se trgovinski rat između Europske unije i Rusije

Europska unija mogla bi se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog zabrane uvoza njezinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, izjavio je neimenovani viši dužnosnik EU-a smatrajući da se radi o ilegalnom potezu....

Ne nalazimo utemeljenje u međunarodnim zakonima za ovakav tip odmazde, rekao je izvor. Međutim pažljivo ćemo analizirati koji su plusevi i minusi izlaganja ovog slučaja WTO-u, prenosi dpa.

U međuvremenu Bruxelles će zatražiti da zemlje izvan EU-a ne povećavaju izvoz svojih prehrambenih proizvoda u Rusiju. Mislimo da ne bi bilo prihvatljivo da zemlje profitiraju iz ovakve situacije, kaže isti izvor.

Poljoprivredni stručnjaci iz svih zemalja EU-a sastat će se 14. kolovoza u Bruxellesu kako bi raspravljali i analizirali učinak zabrane izvoza njihovih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je 7. kolovoza da je stupila na snagu jednogodišnja potpuna zabrana uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, ali je istodobno poručio da se mogu opozvati u slučaju da naši partneri pokažu konstruktivni pristup u pogledu sankcija protiv Rusije.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram