Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2014

Puno radite i malo spavate? Ovo morate pročitati!

Rezultati istraživanja koje od 2005. provode znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta u Singapuru pokazali su da manjak sna utječe na brže starenje mozga...

Ovaj bi podatak mogao biti važan i u praćenju nastanka demencije kod starijih osoba, smatraju znanstvenici te podsjećaju da su ranija istraživanja pokazala u kojoj je mjeri važna duljina sna za njihove kognitivne sposobnosti.

Iako je brže proširenje moždanog ventrikula svojevrstan signal za opadanje kognitivnih sposobnosti mozga i razvoj neurodegenerativnih bolesti poput primjerice Alzeimerove bolesti, djelovanje sna na navedene pojave dosad nije proučavano.

U istraživanju započetom 2005. znanstvenici su pratili skupinu zdravih odraslih osoba u dobi od 55 godina i više. Svake dvije godine magnetskom rezonancijom mjeren je volumen njihova mozga, a u istom vremenskom razdoblju podvrgavani su i neuropsihološkim procjenama kognitivnih funkcija. Istodobno su kroz upitnike odgovarali o tomu koliko spavaju. Kod onih koji su spavali manje ustanovljeno je brže proširenje moždanih ventrikula, kao i pad kognitivnih sposobnosti, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram