Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2014

Kubanci imaju plaću od 20 dolara, a polovni automobil košta 20 tisuća dolara

Kubanska je vlada prije pola godine usvojila zakon kojim je uklonila ograničenja na kupovinu automobila, ali je zbog nevjerojatnog poskupljenja u tom razdoblju u cijeloj zemlji prodano samo 50 automobila i četiri motocikla, pokazuju državni podaci...

Kubanci, frustrirani ograničenjima na kupovinu strane robe, jedva su dočekali da zakon stupi na snagu, sve dok nisu vidjeli da su im cijene skočile za 400 posto.

Kubanske su vlasti najavile da će 75 posto prihoda od prodaje automobila investirati u zloglasni državni transportni sustav, ali teško da će od toga imati ikakve koristi jer je u šest mjeseci prodano automobila za samo 1,28 milijuna dolara.

Kubanci su prije 1. siječnja morali tražiti dozvolu da od ovlaštenih državnih prodavača automobila kupe novo vozilo. Oni sada prodaju i nove i rabljene automobile.

Većina prodanih automobila ove godine odnosi se na rabljena vozila s prosječnom cijenom od 23.759 dolara.

Prosječna plaća zaposlenih u državnim poduzećima na Kubi iznosi 20 dolara i rijetki su oni koji mogu i pomisliti na kupnju novog vozila.

Kuba je postupno liberalizirala svoje tržište automobila. Tek od 2011. ljudi su mogli između sebe trgovati rabljenim automobilima. Prije toga, samo automobili koji su bili na Kubi prije revolucije 1959. godine mogli su se slobodno kupovati i prodavati, što objašnjava zašto je na ulicama bilo toliko 'retro' američkih automobila iz 50-ih godina, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram