Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2014

Njemačka poručila ostatku Europe: Nema odustajanja od štednje!

Ublažiti pakt za stabilnost i ugovoriti nove dugove bilo bi za europske zemlje "najgora greška koju se može napraviti", ocijenio je u utorak njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, usred rasprave o pravcu kojim će krenuti EU...

"Stvarati nove dugove bila bi najveća greška koju se može napraviti", kazao je njemački ministar u razgovoru za radio postaju Inforadio.

"Držite se propisa o kojima smo zajednički odlučili, ni više ni manje", zatražio je ministar od zemalja partnera Njemačke, od kojih bi neke, poput Francuske i Italije, voljele ublažiti europske proračunske propise radi većih ulaganja i podrške rastu.

U članku koji je u utorak objavio dnevnik lijevog centra Sueddeutsche Zeitung, predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann zauzeo je isti stav. "Čim pritisak na tržište oslabi, političari zahtijevaju ublažavanje propisa. To je poput hladnog tuša", kazao je on. "Ne treba nam slabljenje već jačanje proračunskih pravila", smatra Weidmann.

Schaueuble je istaknuo primjer Njemačke, kojoj se sljedeće godine smiješi uravnoteženi savezni proračun prvi put unazad 45 godina, koji "pokazuje da je moguće" uskladiti proračunsku disciplinu i gospodarski rast, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram