Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2014

Talijanske javne tvrtke kasne u plaćanjima i do 18 mjeseci

Europska komisija zatražila je objašnjenja od Italije i Slovačke o provedbi direktive o suzbijanju kašnjenja u plaćanjima, priopćeno je iz Bruxellesa...

Komisija navodi da je primila niz pritužbi da talijanskim javnim vlastima treba u prosjeku 170 dana da plate naručene usluge ili robu i 210 dana za javne radove. Plaćanje ponekad kasni godinu dana i više. Neka talijanska javna tijela također sklapaju ugovore koji predviđaju niže kamate za kašnjenja u plaćanju od onih predviđenih direktivom, a koje moraju biti najmanje osam posto iznad referentne stope Europske središnje banke (ECB).

Komisija je također upozorena da neka talijanska javna tijela odgađaju objavu izvješća o napretku u radu kako bi odgodila plaćanja tvrtkama koje izvode javne radove. Italija je izložena sve većem pritisku da ubrza otplatu neplaćenih računa dobavljačima iz privatnog sektora. Ukupni iznos duga prema privatnim dobavljačima talijanske poslovne udruge procjenjuju na više od 100 milijardi eura.

Do sredine ove godine vlada namjerava privatnim dobavljačima platiti 47,5 milijarda eura neplaćenih računa. Do kraja prošle godine državna je uprava prema vladinim podacima podmirila 21,6 milijarda od predviđenih 27,2 milijarde eura neplaćenih računa.

Kad je riječ o Slovačkoj, Komisija sumnja da ta zemlja nije pravilno prenijela tu direktivu u nacionalno zakonodavstvo, točnije odredbe o naknadi za kašnjenja u plaćanju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram