Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2014

MMF srušio prognoze za američki gospodarski rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas prognozu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini i procijenio da SAD neće ostvariti punu zaposlenost prije kraja 2017...

U MMF-u sada procjenjuju da će zbog slabog prvog tromjesečja američko gospodarstvo ove godine porasti samo dva posto, u odnosu na 2,8 posto koliko su prognozirali u travnju u sklopu redovnih proljetnih prognoza za svjetsko gospodarstvo.

Prognoza za iduću godinu potvrđena je na tri posto.

"Podaci objavljeni u posljednje vrijeme... sugeriraju da se aktivnosti sada stabilno oporavljaju i da bi rast u preostalom dijelu godine i u 2015. trebao znatno nadmašiti potencijal", smatraju u međunarodnom zajmodavcu.

Potencijalni bi pak rast u predstojećem razdoblju trebao iznositi samo oko dva posto i biti ispod historijskog prosjeka, zbog starenja populacije i posustajanja rasta produktivnosti, dodaju u MMF-u.

"S obzirom na značajnu slabost gospodarstva postoje valjani razlozi za nastavak potpore", ističu.

Najveće svjetsko gospodarstvo trebalo bi ponovo bilježiti punu zaposlenost krajem 2017. a inflacija bi trbala ostati na niskoj razini, što bi značilo da središnja banka može zadržati ključne kamatne stope nadomak nuli i nakon sredine iduće godine, napominju u MMF-u.

Fed je najavio podizanje kamatnjaka od sredine 2015.

Iz međunarodnog su zajmodavca također pozvali američke vlasti da podignu minimalnu plaću, trenutno ispod većine međunarodnih standarda, kako bi efikasnije suzbijali siromaštvo. U SAD-u je stopa siromaštva iznad 15 posto, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram