Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2014

Hrvatski predsjednici uprava sve optimističniji

ČAK 63% hrvatskih predsjednika uprava očekuje da će se globalno gospodarstvo poboljšati u sljedećih 12 mjeseci, a čak 88% njih vjeruje da će kroz naredne tri godine rasti prihodi društava kojima upravljaju, priopćeno je na prvom predstavljanju istraživanja "Window into business reality - Croatian CEO Survey 2014" , koje je izradio Price Waterhouse Coopers (PwC)..

Ova studija uspoređuje i analizira lokalna stajališta predsjednika uprava najvećih hrvatskih tvrtki s godišnjim globalnim istraživanjem stavova 1344 njihovih kolega diljem svijeta, koje se već 17 godina prezentira na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

"Odgovori predsjednika uprava ukazuju na znakove oporavka. Ekonomska situacija u proteklih nekoliko godina bila je radikalan filter za privatni sektor no nema dileme da kompanije, koje su se u proteklom razdoblju suočavale s jakom konkurencijom i negativnim ekonomskim trendovima, danas moraju biti inovativnije i efikasnije – za to danas postoje pozitivni primjeri. Povjerenje u rast bit će još snažnije kada se vanjsko okruženje stabilizira,“ mišljenje je Hrvoja Zgombića, predsjednika uprave PwC-a Hrvatska.

"U posljednjih nekoliko godina, hrvatske tvrtke intenzivno rade na optimizaciji poslovanja kroz različite inicijative,“ objasnio je Mislav Slade-Šilović, menadžer u odjelu poslovnog savjetovanja.

"Istraživanje ukazuje da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini - 72% ispitanika koji su se odlučili za provedbu restrukturiranja će se fokusirati upravo na mjere smanjenja troškova. Samo 28% tvrtki će zapošljavati nove ljude, dok više od polovice njih planira smanjiti broj zaposlenih. Neiskorišteni potencijal leži u strateškim partnerstvima i konsolidaciji u regiji, što je neophodno kako bi se postigla konkurentnost na tržištu EU-a.“

Prema mišljenju Slavena Vukasovića, menadžera u odjelu poslovnog savjetovanja "glavne prilike za rast koje su identificirali predsjednici uprava hrvatskih organizacija su inovacije proizvoda i usluga te širenje na nova tržišta. Rezultati globalnog CEO Surveya daju iste rezultate. Ostvarenje ovih strateških ciljeva u konkurentnom međunarodnom okruženju pred hrvatske kompanije stavlja obvezu konsolidacije radi pristupa EU tržištima, ali i iskorak na nova tržišta izvan EU-a.“

Transakcije pripajanja i stjecanja ovise o očekivanjima menadžmenta te uspostavljanju jasne komunikacije s relevantnim dionicima. Medijsko praćenje i interes relevantnih dionika za transakcijama stavlja sve snažniji pritisak na društva da slijede jasnu i transparentnu proceduru poslovnih transakcija, naglašeno je na konferenciji za medije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram