Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2015

Hrvatske tvrtke najgore platiše u Ističnoj Europi

Za razliku od stranaca, Hrvati su u istočnoj Europi najgori platiše pa osim parafiskalnih nameta, proizvođače muče i dugi rokovi plaćanja, a na zarađeni novac tvrtke u prosjeku čekaju tri i pol mjeseca...

Rokovi su debelo premašeni i u zdravstvu, i u građevini, i u trgovini pa zato ne čudi što su mnogi mali s kraja lanca naplate završili s ključem u bravi. Europska direktiva kaže: račune platite najkasnije za 60 dana. Ipak, službeni rokovi plaćanja razlikuju se od zemlje do zemlje. U Njemačkoj je 26 dana, Mađarskoj 33, Francuskoj 36. Najgore je u Grčkoj - 51 dan. Ti se rokovi u praksi - dodatno premašuju.

"Postoje neki sektori u Hrvatskoj koji znatno probijaju te granice, ponajprije u sektoru zdravstva gdje se ugovori koji se potpisuju znaju biti i do 365 dana, dakle to su neki rokovi koji su prilično dugački", kaže za HRT Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

Zbog toga je u gospodarstvu potkraj srpnja bilo 27 milijardi kuna neplaćenih računa. Daleko je to od onih 45 milijardi kuna od prije dvije i pol godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram