Daleko prije roka, Španjolska je odlučila početi vraćati dug kojim je pokušala savladati krizu u koju je upala. Kredibilitet Madrida je time porastao, ali neki misle da je to možda ipak – prerano…

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria nije krila zadovoljstvo kad je objavila da će njena zemlja prijevremeno vratiti jednu milijardu i 300 milijuna eura partnerima u Europskoj uniji. “Naše gospodarstvo je to u stanju”, tvrdi potpredsjednica nakon sastanka vlade i dodaje da se “tako istovremeno povećava povjerenje u našu zemlju.”

Tehnički, još nije posve izvjesno kad će Madrid uplatiti taj novac, makar je zapravo imao i više nego dovoljno vremena: rok je zapravo tek 2022. godina!

Španjolska je zapravo i uzela tek dio novca koji joj je odobren nakon što je kolabirao njen građevinski sektor i povukao i tamošnje banke u duboku krizu. 2012. joj je odobreno 100 milijardi eura, ali je iz “kišobrana” za spas eura Madrid uzeo oko 41 milijardu.

Financijski svijet hvali Španjolsku zbog reformi u koje se upustila. Ta hvala se može mjeriti i u eurima i centima jer su i agencije za ocjenu kreditne sposobnosti toj zemlji proteklih tjedana povisile ocjenu – pa tako Madrid može dobiti i kredite po povoljnijim uvjetima. Ali i uvjeti po kojima je dobila novac od EU su bili razmjerno povoljni pa tako nisu svi baš posve sigurni da li je Madridu mudro da tako žuri.

Jer kriza u toj zemlji, kratko rečeno, još nipošto nije prošla. Precijenjene nekretnine koje Španjolci više nisu mogli otplaćivati tek su bile vrata u začarani krug u kojem se ta zemlja još uvijek vrti. Građevinski sektor je tek počeo s otpuštanjima, ali čitava konjunktura se guši jer ima sve manje Španjolaca koji imaju novaca za trošenje. Naravno, oni niti bankama ne ulijevaju povjerenje da bi dobili kredit i čitavo stanje postaje još gore. Još uvijek je stopa nezaposlenosti oko 26%, a praktično svaki drugi mladić ili djevojka ispod 25 godina ne mogu naći posao.

Rješenje koje se nameće jest da onda država otvori blagajnu, a ne da vraća dugove koje bi morala vratiti tek idućeg desetljeća. Madrid tvrdi kako on to i čini: doista je izrađen paket mjera od četrdeset pojedinih točaka kojima bi se smanjila nezaposlenost i povećala produktivnost. U tu svrhu Španjolska planira odvojiti ukupno 10,7 milijardi eura, što novca iz državne blagajne, a što od privatnih investitora koje se želi privući atraktivnim uvjetima.

Te mjere idu sve do toga da se planira spustiti porez za kupnju novog automobila – naravno, po mogućnosti modela koji se proizvodi u Španjolskoj. Želi se privući i poduzeća da grade pogone u toj zemlji time što će se u planiranoj reformi poreznog sustava spustiti porez za poduzeća (Corporate tax) sa 30 na 25%, javlja DW.