Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2014

Bankovni depoziti stanovništva dosegli 163,9 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, nakon rasta u ožujku, u travnju su ukupni depoziti poslovnih banaka zabilježili pad na mjesečnoj razini. Tako su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju travnja iznosili 234,3 milijardi kuna odnosno zabilježili su pad za 1,4% u odnosu na ožujak (-3,4 milijarde kuna)...

Pad na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita koji su na mjesečnoj razini zabilježili pad za 2% odnosno smanjeni su za 3,2 milijarde kuna dok su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti zabilježili rast za 0,7% odnosno 279 milijuna kuna. U travnju su tako štedni i oročeni kunski depoziti narasli na 42,7 milijardi kuna dok su oni valutni iznosili 152,8 milijardi kuna.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, nastavljen je rast ukupnih depozita i to za 3,2% odnosno 7,2 milijarde kuna. S obzirom da devizni depoziti čine oko 78,2% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK (+0,3%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Nadalje, godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji i ukupnim depozitima čini udio od gotovo 84% ali i rastom depozita poduzeća te društva za osiguranje i mirovinskih fondova dok lokalna država, ostali financijski posrednici i pomoćne financijske institucije nastavljaju s godišnjim stopama pada.

Pri tome su depoziti stanovništvu dosegli 163,9 milijardi kuna što je 1,6% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 2,5 milijardi kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 23,6 milijardi kuna što predstavlja godišnji rast od 3,4% (+ 783 milijuna kuna).

"Tijekom ove godine očekujemo nastavak blagog rasta depozita pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram