Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2014

Kriza nije gotova: Pao američki BDP u prvom kvartalu!

Aktivnosti u američkom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju prvi puta u tri godine, pritisnute oštrom zimom, pokazale su danas revidirane procjene vlade u Washingtonu...

U razdoblju od siječnja do ožujka gospodarstvo se smanjilo jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazala je druga procjena ministarstva trgovine. U prvoj je procjeni ministarstvo izračunalo da su aktivnosti porasle 0,1 posto.

U posljednja tri mjeseca 2013. gospodarstvo je poraslp 2,6 posto.

Rezultat na početku ove godine najlošiji je od početka 2011. a odražava osjetno sporiju akumulaciju zaliha i veći trgovinski deficit no što je prvotno procijenjeno.

Kompanije su tako akumulirale zalihe u vrijednosti 49 milijardi dolara, osjetno manje u odnosu na prvotno procijenjene 87,4 milijarde dolara. To je najmanji iznos u godinu dana pa su zalihe u konačnici srezale rast u prvom tromjesečju za 1,62 postotna boda.

Pad izvoza nije bio snažan kao što je prvotno procijenjeno i iznosio je šest posto dok je uvoz porastao za 0,7 posto, u odnosu na prvotno procijenjeni pad za 1,4 posto. To je rezultiralo trgovinskim deficitom koji je smanjio rast BDP-a za 0,95 postotnog boda.

Ekonomisti procjenjuju da je loše vrijeme srezalo rast BDP-a za čak 1,5 postotna boda ali vlada nije navodila podatke o utjecaju vremenskih prilika, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram