Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2014

U travnju nastavljen rast industrijske proizvodnje!

Prema najnovijim podacima DZS-a i u travnju je industrijska proizvodnja nastavila s pozitivnim godišnjim stopama rasta. Tako je, nakon rasta od 1,5% godišnje u prvom tromjesečju rast u travnju iznosio 0,6% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) što je ispod naših očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara...

Naime, navedeni rast predstavlja usporavanje rasta u odnosu na mjesec ranije (u ožujku je industrijska proizvodnja bila viša za 0,7% na godišnjoj razini) dok je na mjesečnoj razini ostvaren pad od 2,8%. Promatrano u razdoblju od siječnja do travnja industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 1,3% u odnosu na isto razdoblje lani.

Uzmemo li u obzir podjelu prema kategorijama GIG-a godišnji rast industrijske proizvodnje se nastavlja u kategorijama intermedijarnih proizvoda (+1,3%) te ne trajnih proizvoda za široku potrošnju (+1,5%) što bi moglo biti posljedica smanjenja njihovih zaliha u prošloj godini te se povećanjem proizvodnje obnavljaju iscrpljene zalihe. Međutim, unatoč godišnjem rastu zaliha u prošloj godini nastavljen je rast i proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od +10,7% pa bi rast proizvodnje trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju mogao biti posljedica rasta izvoza u prva dva mjeseca ove godine od 9,1% u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane proizvodnja energije nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta (-11,5%). S obzirom na povećane zalihe kapitalni proizvodi su zabilježili nakon četveromjesečnog godišnjeg pada tek blagu stopu rasta od 0,2% iako je izvoz narastao 12,3% (u prva dva mjeseca ove godine).

Prema kategorijama NKD-a prerađivačka industrija nastavlja niz pozitivnih godišnjih stopa rasta (+2,7%) što bi moglo biti posljedica iscrpljivanja zaliha u prošloj i ovoj godini te rasta izvoza. Pri tome je najsnažniji godišnji rast zabilježen u kategoriji proizvodnje gume i plastike (+23,1%), proizvodnje odjeće (+16,5%) te motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+16,6%). S druge strane, s snažnijim godišnjim stopama pada nastavlja proizvodnja duhanskih proizvoda (-45,5%) te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (-13,1%).

"Industrijska proizvodnja će u nastavku godine i dalje biti pod negativnim utjecajem slabe domaće potražnje i nekonkurentnosti izvozne industrije. Međutim, pozitivan doprinos bi ipak mogao doći od polaganog oporavka zemalja u okruženju", objavili su danas RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram