Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2014

I dalje ništa od oporavka građevinskog sektora

I u veljači je indeks fizičkog obujma građevinskih radova, koji se temelji na odrađenim satima radnika na gradilištima, nastavio s negativnim stopama rasta na godišnjoj razini...

Naime, nakon razmjeno snažnog pada u siječnju (-10,9% godišnje) u veljači je negativan trend blago usporen pa je zabilježen pad obujma građevinskih radova od 9,5% godišnje (prema izvornim indeksima). Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 3,9%. Negativne godišnje stope rasta posljedica su pada izgradnje ostalih građevina od 10,5% godišnje dok je kod izgradnje zgrada zabilježena nešto blaža stopa pada (-8,2% godišnje). Promatrano u prva dva mjeseca ove godine građevinski radovi su niži za 11,2% u odnosu na isti period lani.

Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u veljači je 45,6% odrađeno na zgradama, a 54,4% na ostalim građevinama dok se 49,1% odnosi na novogradnju, a 50,9 na ostale radove (rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje).

"Oporavak građevinskog sektora i dalje je ograničen izostankom oporavka stambenog tržišta te nedovoljnom razinom investicija što doprinosi nastavku pada obujma građevinskih radova na godišnjoj razini. Međutim, početak ove godine donio je ipak pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje (+7,6% godišnje u prvom tromjesečju) što bi moglo doprinijeti daljnjem usporavanju godišnje stope pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram