Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2014

Grčkoj i Španjolskoj podignuti kreditni rejtinzi

Poboljšani gospodarski izgledi potaknuli su danas agencije Fitch i Standard & Poor's da podignu rejtinge Grčke i Španjolske za jednu razinu, tvrdeći da mjere štednje u dva rubna gospodarstva eurozone počinju donositi rezultate...

Agencija Fitch povisila je rejting Grčke s ''B-' na 'B', ističući u priopćenju da njezina odluka odražava nastojanja vlade u Ateni da smanji proračunski deficit.

"Smanjenje deficita Grčke u protekle četiri godine... uistinu je izvanredno", navode u priopćenju.

Usprkos poboljšanom rejtingu grčke su državne obveznice i dalje u razredu špekulativne imovine.

U Fitchu također konstatiraju da je pad aktivnosti u grčkom gospodarstvu dotaknuo dno, predviđajući rast BDP-a u ovoj godini za 0,5 posto, te za 2,5 posto u 2015.

U prvom tromjesečju ove godine grčko se gospodarstvo smanjilo 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Grčka je četiri godine provodila bolne reforme koje su bile uvjet za dva paketa međunarodnih krerdita u 2010. i 2012. ukupne vrijednosti 240 milijardi eura.

Odvojeno je agencija Standard & Poor's danas povisila kreditni rejting Španjolske za jednu razinu, s 'BBB-' na 'BBB', čime su podignute s granice koja dijeli špekulativnu imovinu od one s najnižim investicijskim rejtingom.

Kao razlog podignute ocjene u agenciji su naveli poboljšani gospodarski rast i prognoze koji se po njima temelje na strukturnim reformama.

Reforme poduzete od 2010. potaknule su gospodarski rast i poboljšale konkurentnost, konstatiraju u agenciji, doodajući da je prognoza za Španjolsku stabilna, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram