Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2014

Javni dug do kraja godine narasti će na 70 posto BDP-a

Postojan primarni proračunski deficit, sve veći kamatni troškovi i odgoda reformi pridonijeli su snažnom rastu duga opće države, koji se samo u 2013. porastao za 36,5 mlrd. kuna (19,9%) te je uz kontinuirani pad BDP-a njegov udio dosegnuo 67%...

Prema posljednjim podacima HNB-a dug opće države, koji uključuje dug središnje države, lokalne države i fondova socijalne sigurnosti na kraju veljače dodatno je porastao te je iznosio 223,5 mlrd. kuna (odnosno na oko 68% BDP-a).

U odnosu na siječanj ukupan dug je porastao 3,95 mlrd. kuna odnosno 1,8% čemu je pridonijela unutarnja komponenta duga opće države (+2,9%) a najvećim je dijelom rezultat izdanja državnih obveznica u veljači na domaćem tržištu, dok je vanjska zabilježila blagi mjesečni pad (-0,2%). Ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98%, zabilježio je mjesečni rast od 1,8% (+3,96 mlrd. kuna). Nadalje, ukupna jamstva Republike Hrvatske u veljači su iznosila 53,4 mlrd. kuna što u odnosu na siječanj predstavlja rast za 619 mil. kuna odnosno 1,2%, pri čemu su se inozemna jamstva povećala za 543 mil. kuna (+1,6%) dok su domaća povećana za 77 mil. kuna (0,4%).

"Državne potrebe za financiranjem i ove godine ostaju visoke, a procjenjuju se na na 20% BDP-a u 2014. (u procjeni je obuhvaćeno refinanciranje dugova (uključujući srednjoročni dug) i neto državno davanje/primanje kredita). U osnovnom scenariju predviđamo da bi javni dug trebao usporiti s rastom pa bi krajem ove godine trebao dosegnuti 70% BDP-a", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram