Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2014

Europska unija ulaže do 11 milijardi eura u zemlje zapadnog Balkana

Europska unija planira ulaganje u zapadni Balkan u iznosu 11 milijardi eura u razdoblju 2014-2020...

To je najavljeno na prošlotjednom sastanku ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana u Solunu (Grčka), što je dio najavljenog novog pristupa Europske unije procesu proširenja. No, Europska unija će uložiti samo milijardu eura iz IPA sredstava, a očekuje da će ta milijarda privući još 10 milijardi eura privatnog kapitala.

Kako je Grčka objavila nakon sastanka u Solunu, glavni regionalni projekti mogli bi obuhvatiti autoceste koridor 10 (Zagreb-Atena), koridor 8 (povezivanje luka na Crnom i Jadranskom moru), transjadranski plinovod koji povezuje Grčku i Italiju, te jonsko-jadranski plinovod dužinom jadranske obale od Albanije do Hrvatske. Većina ovih projekata je već započeta ili su radovi u pripremi, ali je očito da je namjera Europske unije da zemlje zapadnog Balkana što bolje infrastrukturno pripremi za ulazak u Europsku uniju.

Na zemljama regije je, kako su poručili iz Europske komisije, da dogovore zajedničke projekte i predlože ih EK-u, piše Oslobođenje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram