Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2014

Pojačano zapošljavanje zbog turističke sezone

Prema posljednjim podacima DZS-a u ožujku je zabilježen rast zaposlenosti na mjesečnoj razini dok se na godišnjoj razini nastavlja negativan trend...

Tako je ukupan broj zaposlenih u ožujku iznosio 1.313.086 osoba što u odnosu na veljaču predstavlja porast za 2.653 osobe odnosno 0,2%. S druge strane, u odnosu na ožujak prošle godine nastavljen je negativan trend te je ukupan broj zaposlenih niži za 27.087 osoba odnosno 2%.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u ožujku je iznosio 1.099.985 što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja smanjenje za 15.437 osoba odnosno 1,4% dok je na mjesečnoj razini zabilježen rast za 0,1% (1.149 osoba).

Promatrajući broj zaposlenih u pravnim osobama u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani vidljivo je smanjenje broja zaposlenih za 1,7%. Pri tome je pad broja zaposlenih zabilježen u gotovo svim djelatnostima a poglavito u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te javnoj upravi, obrani i obveznom socijalnom osiguranju koji redom bilježe godišnji pad broja zaposlenih od 2%, 1,8% te 0,6% a ukupno čine udio od preko 43% u ukupnom broju zaposlenih u pravnim osobama. Rast broja zaposlenih u prvom tromjesečju zabilježen je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+1,2% godišnje), poslovanju nekretninama (+7,6% godišnje), obrazovanju (+0,8% godišnje) te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+0,4% godišnje).

"Očekivana pozitivna kretanja povećanja broja zaposlenih na mjesečnoj razini posljedica su uglavnom povećanja u djelatnostima vezanim za pripremu turističke sezone pa primjerice u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane je zabilježen rast broja zaposlenih od 4% mjesečno. S druge strane pad zaposlenosti na godišnjoj razini odraz je nastavka negativnih trendova i teške situacije na tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram