Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2014

Guverner Vujčić: Ne smijemo više odgađati stvarne reforme

Na skupu 'Hrvatsko novčano tržište' guverner HNB-a Boris Vujčić nije komentirao smjenu ministra financija, no poručio je kako rješenje nije u mijenjanju monetarne politike. Moramo se početi baviti stvarnim strukturnim reformama. I to provesti ne jednu, već stotine. To je dugoročno razdoblje i do 5 godina', poručio je guverner...

"Ako ćemo reforme i dalje odgađati, onda nema perspektive rasta u ovoj zemlji, poručio je Vujčić. Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se počnemo baviti stvarnim problemima izostanka dugoročno održivog rasta. Gospodarstvo nam je raslo kad su rasle investicije, pretežno u građevinarstvu, uvelike financirano rastom inozemnog duga. Izvori financiranja investicija kakve smo imali ne osiguravaju dugoročno stabilan ekonomski rast, a javna potrošnja je rasla prebrzo, tako da Hrvatska više nema fiskalnog prostora, jer smo prije imali krivu fiskalnu politiku", rekao je.

Vujčić je usporedio Hrvatsku s drugim zemljama EU-a. "Imamo treću najvišu stopu nezaposlenosti, omjer broja radnika i umirovljenika je gotovo 1:1, a za očekivati je brzo starenje stanovništva. Manje od 60% ljudi u radnoj dobi - radi. Hrvatska je prosječno opterećena javnim dugom, inozemni dug relativno je visok, a rast produktivnosti je niži nego bi trebao biti. "

Guverner smatra da nije problem u produktivnosti po zaposlenom, nego u činjenici da malo ljuci radi. Ocijenio je da je hrvatski bankarski sustav među naboljima, da je Hrvatska imala najviši rast kredita poduzećima od početka krize, ali i, nakon Grčke, najveći pad BDP-a.

Uz guvernera u Opatiji je bio i dosadašnji najbliži suradnik Slavka Linića - Miljenko Fičor. Iznio je podatke o punjenju državnog proračuna u zadnja 4 mjeseca. Manjak prihoda u prvom kvartalu dosegnuo je čak 7,5 milijardi kuna - što je u odnosu na lani više za 900 milijuna. Također je potvrdio kontinuitet vladine politke nakon odlaska Slavka Linića, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram