Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2014

Oštar pad kvartalne dobiti ZABA-e PBZ-a

Dobit banaka, u prvom kvartalu ove godine, zabilježila je oštar pad, pokazuju rezultati dviju najvećih banaka koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi...

Zagrebačka banka je u prvom kvartalu smanjila neto iznos kredita komitentima za 1,2% čime sada iznose 80,1 milijardi kuna. Neto dobit bilježi pad od 21,3% na 292 milijuna kuna u odnosu na isti period lani, kao posljedica većeg pada poslovnih prihoda u odnosu na ukupne troškove (-2,3% naspram -2,2%) te za 93,6% povećanih troškova vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke.

Neto prihodi od kamata su porasli za 5,2% na 755 milijuna kuna, a neto prihodi od provizija i naknada za 6,1% na 277 milijuna kuna. Stavka neto dobit od trgovanja i ostali prihodi pritom bilježi pad od 46,7% na 90 milijuna kuna. Smanjenje neto kredita, pogotovo poduzećima, pod utjecajem je niske razine investicijske aktivnosti i dobiti realnog sektora, dok je u dijelu poslovanja sa stanovništvom i dalje prisutna smanjena potražnja za kreditima uslijed rastuće stope nezaposlenosti i smanjenog raspoloživog dohotka.

PBZ grupa je u prvom tromjesečju 2014. ostvarila 31% manju bruto dobit nego u istom periodu lani. Međutim, to je posljedica izvanrednog prihoda od prodaje PBZ Investa, što je u 2013. povećalo dobit za 133,5 milijuna kuna. Izuzevši ovaj prihod, dobit prije oporezivanja u prva tri mjeseca 2014. veća je za 4,1% u odnosu na isti period lani. Neto kamatni prihod je pritom povećan za 1%, a neto prihod od provizija i naknada za 6%, pokazuju podaci iCapitala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram