Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2014

Jesmo li se počeli oporavljati: U ožujku zabilježen rast potrošnje!

Prvi podaci o prometu u trgovini na malo pozitivno su iznenadili tržište s realnim rastom od 1,3% na godišnjoj razini (nominalan rast iznosio je 0,3%). U odnosu na veljaču trgovina na malo realno i nominalno veća je za 0,6%...

Iako je razmjerno snažan pad trgovine na malo u istom mjesecu lani mogao upućivati na rast, navedeni podatak iznenađuje s obzirom na činjenicu da su Uskršnji blagdani u 2013. bili u ožujku te da još uvijek nije započeo oporavak na tržištu rada. S obzirom na podatke iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja izgledno je da je trgovina na malo dosegnula svoje dno.

Promet u trgovini na malo tijekom krize (2008. do 2013.) zabilježio je realno smanjenje za oko 20 posto, što je izravna posljedica nepovoljnih kretanja na tržištu rada (niske zaposlenosti i visoke nezaposlenosti) i smanjenja raspoloživog dohotka. Početak 2014. godine donio je stabilizaciju prometa na tim razinama pri čemu je vidljivo da je promet odnosno potrošnja uglavnom usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Navedeno bi trebali i potvrditi konačni podaci o prometu u trgovini na malo i njezinoj strukturi koji su planirani za 13. ožujka.

"Iako na razini cijele godine očekujemo blagu realnu stopu rasta prometa u trgovini zamjetniji oporavak uvelike je opterećen iznimno niskom stopom zaposlenosti (svega 36,4% radno sposobnih starijih od 16. godina što je među najnižima u EU), nastavkom procesa razduživanja sektora stanovništva te nepovoljnim očekivanjima i pesimizmom koji proizlazi od slabih izgleda gospodarskog oporavka", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram