Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2014

Evo zašto Velika Britanija neće izaći iz Europske unije

Izlazak Britanije iz Europske unije (EU) mogao bi uništiti poziciju Londona kao jedinog financijskog središta koje može konkurirati New Yorku i izolirati njezino gospodarstvo, pokazalo je istraživanje koje je naručila lobistička skupina bankara i upravitelja imovinom...

Premijer David Cameron obećao je da će ponovno razmatrati uvjete britanskog članstva u EU-u i održati referendum o ostanku ili izlasku iz EU-a do kraja 2017. godine, ako na izborima iduće godine pobijedi njegova konzervativna stranka.

No, mnoge najutjecajnije banke, osiguravateljske kuće i upravitelje imovinom u londonskom Citiju sve više zabrinjava da bi Cameronovo 'kockanje' moglo izazvati izlazak iz EU-a tog 2.500 milijardi dolara vrijednog gospodarstva, šestog najvećeg u svijetu.

Skupina City UK, čije članove čine upravitelji imovinom, banke, osiguravateljske i računovodstvene tvrtke, upozorila je da bi izlaskom iz EU-a Britanija izgubila na utjecaju, postala manje atraktivnom za ulagače i ranjivom na propise na koje London ne može utjecati.

"To je još jači dokaz da bi izlazak Britanije iz EU-a bilo posljednje što toj zemlji treba. To bi uništilo naš teško stečeni oporavak. Bili bismo izolirani na margine i naš budući prosperitet bio bi ograničen kroz više generacija. Ovaj rigorozan i iscrpan rad jasno pokazuje da bi napuštanje EU-a dovelo do rasta cijena, veće nezaposlenosti, slabijeg gospodarskog rasta i smanjenja realnih plaća", ustvrdio je državni tajnik u ministarstvu financija Danny Alexander, ujedno član stranke liberalnih demokrata.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram