Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2014

Brodosplit predstavio golemi "Fairmaster"

Na porinuću su prisustvovali brojni predstavnici naručitelja – nizozemske tvrtke JUMBO, partneri u gradnji, a Lucy Brenden, kuma broda zaslužna za davanje imena ‘FAIRMASTER’ samo dan ranije na svečanosti imenovanja, presjekla je konop šampanjca kojim je simbolično “porinula” brod u more...

"Brod je pravo škversko umjetničko dijelo koje će bez problema potrajati 50 godina. Na ovim brodovima nismo ništa financijski izgubili, a što se tiče eventualnih penala zbog kašnjenja, možemo reći da smo sve kompenzirali sa naručiteljem", istaknuo je Darko Pappo, član Uprave Brodosplita. Prvobitno je bilo ugovoreno da isporuka prvog broda bude do kraja lipnja, a drugog do kraja prosinca 2013. godine. Aneksom ugovora, rokovi isporuke su produljeni do kraja lipnja 2014. za prvi brod, odnosno do kraja godine za danas porinuti „Fairmaster“.

Inače, Novogradnja 474, brod koji se uglavnom koristi za postavljanje vrlo teške i skupe opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz teških tereta („heavy lifter“), dug je 152 metra i širok 27 metara, a biti će opremljen dvjema dizalicama čija će pojedinačna maksimalna nosivost biti 1.500 tona, odnosno u tandemu će moći podizati terete težine do 3000 tona. Nosivost broda pri gazu od 8.1 metara iznosit će 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravat će mu dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti.

Novogradnja 474 je drugi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo sa spomenutom nizozemskom kompanijom. Brodovi se grade u klasi Lloyd‘s Registra, klase “1A super”, što znači da mogu lomiti led debljine do jednog metra bez pomoći ledolomca, a biti će najveći u floti tvrtke JUMBO.

Predstavnici brodovlasnika izrazili su zadovoljstvo kvalitetom brodova, koji neće imati problema sa pronalaskom poslova na svjetskom tržištu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram