Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2014

Hoće li kriza u Ukrajini utjecati i na hrvatske izvoznike?

Već smo prošle godine imali problema s gostima iz Rusije koji su loše reagirali na uspostavu viznog režima, a eskalacija političke krize u Ukrajni prijeti i ukupnim gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije...

Njemački gospodarstvenici ne mogu baš nazdraviti sve većem zatezanju odnosa između Europske unije i Rusije. 5 posto njemačkog izvoza otpada na rusko tržište i o njemu ovisi gotovo pola milijuna radnih mjesta. Njemačka izvozi u Rusiju proizvoda u vrijednosti 40 milijardi eura, piše HRT.

Ukupni izvoz Europske unije u Rusiju iznosi čak 330 milijardi dolara - više nego jasno da bi se sankcije snažno odrazile i na gospodarstvo Europske unije koje se tek počelo oporavljati. Njemački gospodarstvenici ipak mogu mirno spavati, kaže Bogoljub Lacmanović, bivši dopisnik iz Rusije. Sankcija neće biti. Glavni razlog je taj što bi to za Europsku niju bilo samokažnjavanje.

Ni hrvatski izvoznici ne moraju strahovati, premda ih i nema baš puno. Hrvatska u Rusiju izveze robe u vrijednosti svega 280 milijuna eura. Kada se 90-ih otvaralo veliko rusko tržište, Hrvatska se nije žurila na istok i nije se dobro snašla. Dok je Hrvatska čeznutljivo gledala prema Zapadu, Europa je žurila prema istoku... U međuvremenu su vodeći europski igrači zauzeli to tržište i sada je konkurencija teška.

U Rusiju izvoze Podravka, Atlantic grupa, AD Plastik, farmaceutska industrija, Končar, Ericsson, ali moglo bi i moralo više. Izvoz raste, ali sporo. Problem je i količina, kao kod vina. Do danas ni jedna vlada nije napravila ekonomsku strategiju prema Rusiji. Zato jesu neki drugi, puno veći od Hrvatske. I upravo ti veliki, iz svojih vlastitih interesa, prijeći će i preko odcjepljenja Krima jer ne žele ugroziti svoje vlastite ekonomske interese u Rusiji, javlja HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram