Zatvori
Poslovni Puls
25/03/2014

Još samo Velika Britanija i Hrvatska nisu potpisale europski fiskalni pakt

Češka vlada odlučila je da će potpisati europski fiskalni pakt o proračunskoj disciplini, čime nova administracija lijevog centra premijera Bohuslava Sobotke želi potvrditi veću predanost europskoj integraciji od prethodne...

Osim Češke, fiskalni pakt nisu potpisale Velika Britanija i Hrvatska koja je u EU ušle prošle godine.

Prethodna češka vlada desnog centra odbila je potpisati fiskalni pakt, punim nazivom Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji u nacionalna zakonodavstva uvodi stroga i pravno obvezujuća fiskalna pravila kako bi se izbjegle nove dužničke krize.

Ovom odlukom, vraćamo se glavnoj struji europske integracije. To je važan korak koji prirodno vodi prema budućem uvođenju zajedničke europske valute, rekao je Sobotka.

Sobotkina vlada odlučila je da neće odrediti ciljani datum uvođenja eura tijekom svojeg četverogodišnjeg mandata. Sobotka očekuje ulazak u eurozonu oko 2020.

Sobotkina trostranačka koalicija nema potrebnu većinu u parlamentu za usvajanje pakta, ali planira o tome pregovarati s drugim strankama. Oporbeni konzervativci iz stranke TOP 09 podržavaju pristupanje fiskalnom paktu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram