Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2014

POČINJE: Srušen ruski kreditni rejting!

Agencija Fitch u petak je revidirala izglede za kreditni rejting Rusije iz stabilnih u negativne nakon što su Sjedinjene Države zbog ukrajinske krize uvele nove sankcije ruskim dužnosnicima...

"Revizija stabilnih izgleda u negativne odražava potencijalni učinak sankcija na rusko gospodarstvo i poslovno okruženje", stoji u obrazloženju Fitchove odluke.

"Budući da bi banke i ulagači iz SAD-a i EU-a u postojećim okolnostima mogli oklijevati s davanjem zajmova Rusiji, rusko bi gospodarstvo moglo dodatno usporiti a privatni sektor tražiti potporu države", dodaje se.

U četvrtak je američki predsjednik Barack Obama objavio novi krug kaznenih mjera protiv dvadesetorice ruskih državljana, uključujući najbliskije suradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog ruskog zauzimanja Krima, a Europska je unija također uvela mjere zamrzavanja imovine i zabranu putovanja za još 12-oricu Rusa i Ukrajinaca, podsjeća AFP.

"Izravni učinak dosad objavljenih sankcija minoran je, no integracija Krima u Rusku Federaciju vjerojatno će rezultirati dodatnim sankcijama EU-a i SAD-a", mišljenja su u Fitchu.

Osim toga, strani bi ulagači mogli očekivati daljnje službene poteze i ograničiti ruskim entitetima pristup vanjskom financiranju, napominju.

U najgorem scenariju, SAD bi mogao onemogućiti stranim financijskim institucijama poslovanje s ruskim bankama i kompanijama, upozorili su analitičari Fitcha.

Na sličan potez jučer se odlučila i agencija Standard and Poor's, također revidiravši izglede za kreditni rejting Rusije iz stabilnih u negativne, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram