Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2014

Po prvi put od 2000. godine zabilježen pad inflacije

Prema posljednjim podacima DZS-a u veljači je, po prvi put od kad pratimo podatke, zabilježen pad indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini. Tako je, godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači iznosila -0,6% (u siječnju +0,1%). U odnosu na siječanj potrošačke cijene su niže za 0,3 posto...

Doprinos godišnjem padu potrošačkih cijena došao je od gotovo svih kategorija proizvoda. Najznačajniji pad zabilježen je u kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića gdje je zabilježen pad cijena od 1,4% godišnje, a u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto. Pri tome su cijene prehrane pale za 1,4% od čega su cijene ulja i masti zabilježile najznačajniji pad (-12,6%). I većina ostalih sastavnica košarice prehrambenih proizvoda ostvarile su pad, a ponajviše, meso (-2,5%), voće (-6,9%), povrće (-5%) te kruh i žitarice (-0,9%) dok su cijene ribe i mlijeka, sira i jaja nastavile s godišnjim rastom cijena (3,2% odnosno 5,7%).

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježene su i u kategoriji odjeće i obuće od -5,3% što je djelomično posljedica produljenih sezonskih sniženja koji su se prelili i na veljaču. Snažniji pad cijena ublažen je rastom cijena u kategoriji alkoholnih pića i duhana i to od 8,2% godišnje te u kategoriji goriva i energije (+0,4% godišnje).

"Pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini djelomično je posljedica visoke prošlogodišnje baze, ali i izostanka inflatornih pritisaka obzirom na nastavak krize u gospodarstvu i posljedično oslabljenu domaću potražnju. S druge strane porast niže stope PDV-a s 10 na 13% za pojedine proizvode poput knjiga, kruha, mlijeka, ulja, šećera, dječje hrane, turizma i ugostiteljstva nije imalo značajniji utjecaj na ukupnu prosječnu stopu inflacije s obzirom da se njihov udio u košarici procjenjuje na oko 7,4%. Izostanak pritisaka s inozemnih tržišta (prvenstveno cijena prehrambenih sirovina na svjetskim tržištima, ali i stabilizacija cijena  nafte) također ide u prilog izostanku inflatornih pritisaka", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram