Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2014

Nemojmo se zavaravati, o sudbini INA-e odlučivat će Rusija i SAD

Stanje u Ukrajini moglo bi se odraziti i na Inu. Kao potencijalni kupci dosad su se spominjali ruski divovi Gazpromnjeft i Rosnjeft, no takav razvoj situacije nastojat će spriječiti Washington i Bruxelles. Stoga, nije slučajno da je američki predstavnik zadužen za energetsku diplomaciju ovih dana bio u Zagrebu i Budimpešti...

Američki diplomat u intervjuu za Bloomberg ističe kako su Hrvatska i Mađarska strateški partneri te da to trebaju biti i u budućnosti. Prilikom posjeta Zagrebu priznao je da se razgovaralo i o Ini. "To nije pitanje za SAD. Mi eventualno možemo pomoći u rješavanju tog procesa. Rješavanje tog pitanja bilo bi dobro za Hrvatsku i regiju", izjavo je Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a. Uz neizravnu poruku da to bude bez Rusije.

Mađarski mediji nagađaju o ulasku neke američke tvrtke u vlasničku strukturu Ine, čime bi se potencijalno zadovoljile sve strane. Vlada i MOL riješili bi pitanje upravljačkih prava, a SAD bi spriječio ulazak Rusa. U našoj Vladi ponavljaju kako svoj udjel u Ini neće prodavati.

Pregovori oko Ine nastavit će se, ali čini se da će na njezinu budućnost utjecati jači igrači od Vlade i MOL-a, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram