Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2014

Hrvati "ovisni" o sezonskim poslovima

Potraga za sezonskim poslovima već je počela, a gdje ga građani traže, otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika...

Najviše ispitanika (44%) sezonski će posao tražiti u Hrvatskoj, a najprivlačnija im je primorska Hrvatska (37%), i to Istarska županija.

"Bolje i sezonski posao nego nikakav, ali i tu treba naći poslodavca koji nudi smještaj, hranu i plaću, normalne uvjete rada i korektne međuljudske odnose", kaže jedan od ispitanika, dok se drugi nada da će se tijekom sezone 'možda uspjeti i okupati'.

Posao na području kontinentalne Hrvatske tražit će 7% ispitanika, i to na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Sezonski posao u inozemstvu planira potražiti 37% ispitanika. Od poželjnih odredišta navode Kanadu, Njemačku, Norvešku, Austriju i Dubai.

Neki od ovih ispitanika navode da se 'sezonski posao mnogo bolje plaća u inozemstvu' te da stranci 'više cijene običnog radnika'.

Sezonski posao neće tražiti 19% ispitanika. Riječ je o ispitanicima koji se ne žele zadovoljiti povremenim, već traže stalni posao.

"Treba mi posao za dulje vremensko razdoblje tako da mogu nešto 'učiniti' sa svojim životom, kaže jedan od ispitanika i nastavlja: Sezonski posao je za studente koji si žele zaraditi nešto novca do sljedeće školske godine. Mi odrasle osobe koje smo već diplomirale želimo raditi cijelu godinu i živjeti od toga svog rada."

Interes tražitelja posla za sezonskim poslovima je očekivan, stoga i ove godine portal MojPosao tradicionalno provodi akciju 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada, posebno u ljetnim mjesecima. Akcija za poslodavce omogućava niz pogodnosti koje štede vrijeme i povećavaju efikasnost pri odabiru novih zaposlenika.

Od siječnja do danas, na portalu MojPosao objavljeno je 636 oglasa u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', što je 16% više nego u istom razdoblju prošle godine. Do sada su najtraženiji konobari/barmeni, kuhari, recepcionsti, pomoćni radnici i turistički djelatnici.

Gledano prema lokaciji rada, najviše je oglasa objavljeno za Zagreb i Zagrebačku županiju (20%), zatim za Splitsko-dalmatinsku (13%) te za Primorsko-goransku (12%) i Istarsku županiju (12%).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram