Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2014

Katar će uložiti 140 milijardi dolara u organizaciju Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine još nije ni počelo, a domaćini SP-a 2022. godine ne gube vrijeme. Katar će investirati 140 milijardi dolara tokom narednih pet godina u nove hotele, aerodrome i prometnu infrastrukturu...

Katar je nekada bio jedna od najsiromašnijih država Zaljeva. Zahvaljujući rezervama nafte i plina, trenutno je jedna od najbogatijih država svijeta. Za manje od desetljeća bit će domaćin SP-a 2022. godine.

U sklopu priprema za najveći svjetski nogometni turnir Katar ulaže 140 milijardi dolara u infrastrukturne projekte - gotovo trećinu toga u sportske terene i turizam.

Izgradnja nove zračne luke je gotovo pri kraju. Hamad International će biti među najnaprednijim u svijetu. Veličinom će parirati onom u Dubaiju i omogućiti posao za blizu 200.000 ljudi.

Također, imat će direktnu transportnu vezu s glavnim gradom - Dohom. Projekt nije bio u potpunosti bez problema, ali dužnosnici kažu da će biti spreman za polijetanje krajem ove godine, javlja Aljazeera.

Znakovi bogatstva Katara su na svakom koraku. Luksuzni brendovi hrle u grad - među njima i proizvođači automobila poput Lamborghinija, Porschea i Audija.

Katar još nije kapitalizirao turističke potencijale poput Dubaija. Međutim, najveću cijenu ubrzane gradnje, prema svemu sudeći, plaćaju strani radnici. Njih više od 850 izgubilo je život na gradilištima u Dohi od početka 2012. godine, piše Aljazeera.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram