Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2014

Europska unija ukida carine na uvoz ukrajinske robe

Europska komisija je odlučila privremeno ukinuti ili smanjiti carinu na uvoz ukrajinske robe, što je prva mjera iz paketa pomoći vrijednog 11 milijardi eura, najavljenog prošlog tjedna, što bi Ukrajini trebalo donijeti 500 milijuna eura godišnje...

Europska komisija je odlučna i spremna pomoći Ukrajini da stabilizira svoju gospodarsku i financijsku situaciju, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Umjesto da čeka stupanje na snagu trgovinskih odredbi Sporazuma o pridruživanju, Komisija se odlučila privremeno jednostrano smanjiti ili posve ukinuti carinske pristojbe na uvoz robe iz Ukrajine. Te će povlastice vrijediti do 1. studenoga i one ne zamjenjuju sporazum koji je Unija ponudila Ukrajini i čije se potpisivanje očekuje prije 1. studenoga ove godine, prenosi HRT.

Kada ovu mjeru odobre zemlje članice i Europski parlament, ona će ukrajinskim izvoznicima omogućiti preferencijalni pristup tržištu EU-a od 500 milijuna stanovnika. Za neke sektore carina će biti potpuno ukinuta, a za neke smanjena.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram