Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2014

Svjetska banka Ukrajini spremna pomoći s 3 milijarde dolara

Svjetska banka priopćila je u ponedjeljak da je u ovoj godini spremna izdvojiti tri milijarde dolara pomoći Ukrajini koja je zapala u velike financijske teškoće i u duboku političku krizu...

"Svjetska banka je primila zahtjev prijelazne ukrajinske vlade za pomoć i spremna je pomoći ukrajinskom narodu", ističe ta ustanova u priopćenju. Svjetska banka je samo rekla da vrijednost pomoći može dosegnuti "tri milijarde dolara".

Nova vlast u Kijevu koja je službeno preuzela dužnost koncem veljače nakon pada predsjednika Viktora Janukoviča, već je zatražila financijsku pomoć Svjetskog monetarnog fonda od kojeg očekuje "barem" 15 milijarda dolara, pošto je ustvrdila da je državna blagajna prazna.

Kako navodi Svjetska banka, eventualni program pomoći Ukrajini koji još moraju potvrditi zemlje članice, treba omogućiti ponovnu uspostavu gospodarske stabilnosti, "radikalnu" borbu s korupcijom i reformu energetskog sektora, oko koje se Kijev i MMF ne slažu.

Svjetska banka s 3,7 milijarda dolara već financira postojeće projekte u Ukrajini, napose vodoopskrbu i prometnu infrastrukturu.

Rusija je u ponedjeljak, u jeku krize na Krimu, objavila da će Zapadu iznijeti "svoje prijedloge" kako bi se "stanje svelo u okvire međunarodnog prava" dok Kijev optužuje Moskvu za "agresiju", prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram