Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2014

Milanović: Neću dopustiti da Hrvatska postane nova Grčka

'Idalje živimo iznad naših mogućnosti. Rebalans je temelj i početak procesa koji ćemo nastaviti idućih godina. Ovaj rebalans je politička odluka', izjavio je na konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović, prenosi HRT...

"Smanjenje rashoda od gotovo 4 mlrd. kuna manje je nego što su preporučili EU i MMF, no rebalans proračuna je naša politička odluka", ponovio je Milanović. "Politička odluka je i povećanje stope zdravstvenog doprinosa, što se pokazalo kao odluka koja nije mnogo pridonijela. U prvoj godini ne idemo s preradikalnim mjerama koje bi išle na štetu gospodarstva. Rebalans smo trebali donijeti što prije kako bi i prihodne učinke dobili što prije. Strukturne i fiskalne prilagodbe se nastavljaju, s minimalnim učincima na građane.

Nema smanjivanja mirovina, radničkih plaća i rodiljnih naknada. Nema novog poreznog tereta za građane, smanjuju se plaće dužnosnicima za 6 posto što nije mnogo, ali je simbolično", dodao je. Vraćanje dugova zdravstva trebalo bi pomoći i gospodarstvu prema kojemu ti dugovi i idu, kazao je premijer. HBOR se okreće izvoznicima, dodao je. "Ako nemate rasta, čak i deficit od 3 posto je velik", naglasio je.

'Odluka je politička i brojke će u Saboru obraniti ministar financija', odgovorio je Milanović na pitanje novinara zašto u ovom trenutku putuje u Australiju. Nakon 23 godine nitko nije bio u Australiji, osim predsjednika Tuđmana - to se mora napraviti, kazao je te dodao da bi volio da tamo ide turistički - ali to nije tako.

Na konstataciju da Bruxelles od Hrvatske traži da se značajno i dodatno podupre fiskalna konsolidacija i uvedu dodatni rezovi Milanović je odgovorio kako Hrvatska neće biti Grčka. 'Mi se nismo zaduživali po grčkom scenariju i nećemo dopustiti da se radikalnim mjerama u prvoj godini zatuče rast i ono malo što imamo', kazao je Milanović. 'Ovo je postupak pregovora i zatezanja u kojem EK ima zadatak da inzistira na jednome, a što se mene tiče - Europa mi je važna, ali smatram da imamo dovoljno Europe i da neke stvari moramo popraviti, a ne mijenjati pravila i temeljne ugovore u svakom izbornom ciklusu', kazao je. U vezi s mehanizmom prekomjernog deficita Milanović je rekao da je najbitnije da nema sankcija. MMF je rekao jedno, bez utjecaja politike, a EK, u kojoj sjede političari, drugo. Najbitnije je za RH što misle tržišta. RH radi i ide naprijed, ali nećemo dopustiti da se radikalnim rezovima u prvoj godini zatuče rast, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram