Zatvori
Poslovni Puls
03/03/2014

Zaboravite na rast plaća ove godine

Prema posljednjim podacima DZS-a za prosinac prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila je 5.556 kuna što je nominalno za 78 kuna ili 1,4% manje nego u studenom...

S druge strane, na godišnjoj razini neto plaća u prosincu je porasla za 69 kuna odnosno nominalno je zabilježila rast od 1,3 posto. Obzirom na slabe inflatorne pritiske odnosno usporavanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena uz korekciju godišnje nominalne stope rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (0,3% godišnje u prosincu) prosječna neto plaća u prosincu ostvarila je i realan rast od 1,0% godišnje.

Izuzev rujna, listopada i prosinca 2013. godine kada je prosječna neto plaća bilježila blagi godišnji realan rast prosječna neto plaća od ožujka 2012. godine bilježi realan pad na godišnjoj razini. Prosječna bruto plaća u prosincu je iznosila 8.005 kuna, što je za 9 kuna ili 0,1% manje nego u studenom. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća porasla je za 111 kuna (1,4%) u nominalnom izrazu, dok u realnom rast iznosio 1,1%).

"Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada uslijed krize u gospodarstvu bez obzira na usporavanje rasta godišnje stope inflacije. Nadalje, rastniže stope PDV-a s 10% na 13% od početka ove godine stvarati će dodatne pritiske na kupovnu moć stanovništva.

S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U godini pred nama, uz očekivanu stagnaciju gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram