Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2014

Ukrajina zatražila pomoć od MMF-a

Ukrajina je zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoć u pripremanju novog programa financijske pomoći, kazao je u srijedu guverner ukrajinske središnje banke, dodavši da će nova vlada uskoro imati spreman vlastiti protukrizni program...

"Održani su sastanci s predstavnicima MMF-a, razmijenjene su informacije i oni su pozvani da dođu u Ukrajinu radi dogovora o novom programu za podršku Ukrajini", rekao je guverner Stepan Kubiv novinarima.

BBC pak napominje da novija ukrajinska iskustva s MMF-om baš i ne svjedoče o uspjehu. MMF je 2010. odobrio Ukrajini zajam od 15,5 milijardi dolara ali je taj program, kako su kazali iz MMF-a, "zapeo jer su vlasti prestale provoditi dogovorene mjere".

U MMF-u su stoga čak naznačili da bi bilo korisno u buduće programe pomoći uvrstiti mehanizam za njihovo ukidanje u slučaju da provedba ne slijedi zacrtane ciljeve.

Međunarodni zajmodavac tako je, između ostalog, zamjerio Kijevu nesklonost podizanju cijena energije, podsjeća BBC. Subvencije po njima dodatno pritišću ionako prenapregnute javne financije i "uklanjaju poticaj kućanstvima i kompanijama da efikasnije troše energiju", prenosi BBC poruke iz MMF-a.

Ako Europska unija i SAD odluče priskočiti u pomoć, gotovo će sigurno inzistirati na programu mjera dogovorenom s MMF-om, napominje BBC.

Ukrajinsko ministarstvo financija nedavno je objavilo da zemlji treba 35 mIlijardi dolara u iduće dvije godine. Kijev je s Rusijom u prosincu 2013. dogovorio pomoć u iznosu od 15 milijardi dolara i niže cijene plina i već je dobio prve tri milijarde ali je Moskva odustala od nove tranše zbog nemira i političke neizvjesnosti u glavnom gradu Ukrajine.

Danas je ukrajinski guverner kazao novinarima i da banka neće intervenirati na deviznom tržištu kako bi obranila tečaj hrivnje. Ukrajinska je valuta samo u ovom mjesecu oslabila čak 18 posto i danas se njome trgovalo po rekordno niskih 10 hrivnji za dolar.

Kubin navodi da su zbog intervencija devizne rezerve zemlje pale na 15 milijardi dolara, sa 17,8 milijardi koliko su iznosile 1. veljače.

Prije toga je neimenovani viši dužnosnik središnje banke za Reuters izjavio da je banka odustala od upravljanja tečajem i da je usvojila politiku fleksibilne valute.

Pad vrijednosti hrivnje odražava političke prevrate i dugoročnu tvrdokornu gospodarsku slabost zemlje. Procjenjuje se da je ukrajinsko gospodarstvo prošle godine smanjeno 1,3 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram