Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2014

EK: Kažnjavati "kupce" seksualnih usluga

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao neobvezujuću rezoluciju u kojoj poziva da se umjesto prostitutki kažnjavaju klijenti i da se ženama koje žele napustiti prostitucija omogući izlazna strategija...

Većina zastupnika se slaže da je za borbu protiv prostitucije i trgovine ženama najbolji tzv. nordijski model, koji se primjenjuje u Švedskoj, Islandu i Norveškoj. Ondje se prostitucija smatra kršenjem ljudskih prava i oblikom nasilja prema ženama, kažnjavaju se oni koji kupuju, a ne oni koji prodaju seks.

Kupovanje seksualnih usluga od prostitutki mlađih od 21 godine treba se smatrati kaznenim djelom u cijeloj Europskoj uniji, smatraju zastupnici EP-a. U rezoluciji se pozivaju nacionalne vlasti da pripreme izlazne strategije kako bi se pomoglo ženama koje žele napustiti prostituciju da nađu alternativni izvor prihoda.

U jučer izglasovanoj zasebnoj rezoluciji, zastupnici su se izjasnili za to da se na razini EU-a treba boriti protiv nasilja nad ženama. Pozvali su Komisiju da do kraja godine pripremi prijedloge zakona kako bi se spriječilo spolno nasilje, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram