Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2014

U Europi sve više prijevara po bankovnim karticama

Prijevare po bankovnim karticama u Europi porasle su u 2012. prvi puta u četiri godine, ponajprije uslijed prijevara na Internetu, pokazalo je najnovije izvješće Europske središnje banke (ECB)...

"Kartične prijevare unutar SEPA-e, jedinstvenog europskog platnog područja, povećane su u 2012. prvi put od 2008. godine, ponajprije zbog većih internetskih prijevara", objavio je jučer ECB u novome izvješću.

Stoga pozivaju na dodatne napore kako bi se zajamčila sigurnost plaćanja karticama putem Interneta, obzirom na nastavljeni rast internetskih kupovina.

Po podacima ECB-a, zbog prijevara je izgubljen po jedan euro na svaka 2,635 eura potrošena putem debitnih i kreditnih kartica izdanih unutar SEPA-e, koja uz Europsku uniju još uključuje Island, Lihtenštajn, Monako, Norvešku i Švicarsku.

To predstavlja 0,038 posto od ukupnog iznosa transakcija od 3.500 milijardi eura, u usporedbi s 0,036 posto u 2011. godini, objavio je ECB.

Ukupna vrijednost prijevara povećana je za 14,8 posto u odnosu na godinu ranije i u 2012. je iznosila 1,33 milijarde eura.

"Brojke pokazuju da moramo ostati na oprezu u pogledu kartičnih prijevara, premda nas ohrabruje što svjedočimo da je razina krivotvorenja niža unutar SEPA-e nego izvan nje, zahvaljujući višim sigurnosnim standardima", kazao je potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio.

ECB je utvrdio da oko 60 posto ukupne vrijednosti prijevara proizlazi iz plaćanja u kojima nije prisutna kartica, a to su ona obavljena putem pošte, telefona ili interneta, dok ih približno 25 posto proizlazi iz plaćanja na samim prodajnim mjestima, odnosno putem POS terminala, kao i na bankomatima.

Najveći gubici zbog prijevara, promatrano u odnosu na redovne transakcije, u prosjeku su zabilježeni kod kartica koje su izdane u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Luksemburgu, pokazalo je ECB-ovo izvješće, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram