Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2014

Zadar u turističkim problemima zbog fokusiranja na suradnju s Ryanairom?

Zadarska se Zračna luka tijesno vezala uz Ryanair i zahvaljujući udruženom oglašavanju kojim je privukla niskotarifne letove iz europskih destinacija, uspjela je ostvariti velike skokove u broju putnika. Na taj se način, posredno, i zadarski turizam vezao uz Rynair, osobito u predsezoni kada je zbog značajnog broja letova porastao i broj turista...

Ove je godine taj "ružičasti bal", obilno potpomognut i sufinanciranjem od skoro 1,5 milijuna eura godišnje kroz udruženo oglašavanje hotelijera, turističkih zajednica i lokalnih sredina, u stagnaciji, odnosno prvi put u zadnjih nekoliko godina neće biti značajnijeg rasta. Naprotiv, moglo bi se dogoditi da zbog manjeg broja rotacija dođe i do pada broja putnika, ali ono što se već sada zna je da neće biti "obećanog" 25-postotnog povećanja putnika kako je najavljivao prošle godine Ryanair.

Razlog je pomanjkanje dovoljnog broja aviona za veći broj letova, ali pravi razlog je zapravo poslovna politika Ryanaira koje se vodi strogo i isključivo profitom i ako procijene da negdje neće dovoljno zaraditi, tamo neće niti letjeti ili barem ne u željenom broju naleta, piše Slobodna Dalmacija.

Iako zadržavanje 475 tisuća putnika zapravo znači uspjeh, izostanak povećanja za 25 posto kod nekih je turističkih djelatnika ove godine stvorilo laganu paniku, jer im je broj naleta Ryanaira predstavjao osnovno mjerilo u planiranju vlastitih investicija i izgleda u turističkoj sezoni.

Drugim riječima, izostane li Ryanair, izostaje i (pred)sezona. Dok raste broj letova kompanije, raste i zadarski turizam, no što ako izostane interes jedne dominatne kompanije. Je li se bilo pametno vezati samo za Ryanair, pa ovisiti o poslovnoj politici samo jedne niskotarifne kompanije.

Mada u zadarsku Zračnu luku slijeću i avioni drugih kompanija, upravo je Ryanair najzastupljeniji u Zadru i najzaslužniji za ostvarena povećanja svih prošlih godina, piše Slobodna Dalmacija.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram