Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2014

G20 otkrili način dodatnog povećanja globalnog BDP-a

Vodeća svjetska gospodarstva usvojila su kao zajednički cilj povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za više od 2.000 milijardi dolara u pet godina i stvaranje desetaka milijuna novih radnih mjesta...

U jučerašnjem zaključnom priopćenju s dvodnevnog sastanka ministara financija i središnjih banakara članica skupine G20 zemlje, najavljeno je da će, uz ostale reforme, biti poduzete konkretne mjere za povećanje investicija i zapošljavanje. Skupina čini oko 85 posto globalnog gospodarstva.

Razvit ćemo ambiciozne, ali realne mjere u cilju podizanja našeg kolektivnog BDP-a u idućih pet godina za više od dva posto iznad smjernica koje impliciraju trenutne mjere, naveo je G20 u priopćenju sa sastanka održanog u Sydneyu.

Plan se uvelike oslanja na dokument Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u kojem se procjenjuje da bi strukturne reforme povećale svjetsku gospodarsku aktivnost za oko 0,5 posto godišnje u narednih pet godina, čime bi se svjetsko gospodarstvo povećalo za 2.250 milijardi dolara. MMF je za ovu godinu prognozirao globalni rast od 3,75 posto, a za 2015. od četiri posto.

Još nije precizno utvrđeno kako će pojedine zemlje ostvariti zacrtano niti su naznačene reperkusije za one kojima to ne pođe za rukom. G20 odredio je cilj a svaka zemlja članica sama će sročiti plan i strategiju za njegovo osvarenje i predstaviti ga na summitu G20 u studenom u Brisbaneu.

"Svaka zemlja sročit će vlastiti plan za gospodarski rast", rekao je austalski ministar financija Joe Hockey, domaćin sastanka. Australija trenutno predsjeda skupinom G20.

Dogovor o zajedničkom cilju predstavlja korak naprijed za skupinu koja dosada nije uspijevala usuglasiti stajališta o zajedničkim fiskalnim i ciljevima na području bilance plaćanja po tekućem računu. To je vidljiva promjena u odnosu na nedavne susrete na kojima se raspravljalo trebali li biti fokus na rastu ili na štednji, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram