Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2016

UN: Globalni gospodarski rast ove godine samo 2,4 posto

Budući da oporavak svjetskog gospodarstva ostaje slab, svjetski rast će u 2016. iznositi samo 2,4 posto, isto kao i u 2015., stoji u izvještaju UN-a od četvrtka...

Time su prošlogodišnja predviđanja smanjena za 0,5 postotnih bodova.

Izvještaj o stanju svjetskog gospodarstva i njegovi izgledi, koji je objavio UN-ov odjel za ekonomska i društvena pitanja, ističe da stalno slabljenje u agregatnoj potražnji u razvijenim zemljama ostaje teret na svjetski rast.

Niske cijene robe, gomilanje neravnoteža na fiskalnim i tekućim računima su dodatno smanjili izglede za veliki broj izvoznih gospodarsstava u Africi, Južnoj Americi i Karibima.

"Ekomske aktivnosti u svjetskom gospodarstvu ostaju slabe, s malo mogućnosti za promjene u 2016."., stoji u izvještaju.

Osim toga, predviđa se da će kinesko gospodarstvo u 2016. ostvariti rast od 6,4 i 6,5 posto u 2017., što je u skladu s vladinim ciljevima.

Pomoćnik glavnog tajnika za gospodarski razvoj Lenni Montiel je izjavio da su potrebne bolje uravnotežene politike kako bi se potaknuo svjetski rast i stvorili povoljni uvjeti za održivi razvoj, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram